Monday, 21 May 2012

Aktiviti Riang dengan Play-Doh EZ2Do Crafts!

Assalamualaikum semua.

Hari ini saya nak kongsikan satu aktiviti mudah dan menarik, sesuai untuk anak yang berusia 3 tahun seperti Balqis, iaitu aktiviti kraf tanah liat @ Play-Doh.

** Dan sebenarnya saya pun tumpang sekaki bergumbira main Play-Doh. Bestnya gentel-gentel tanah liat warna warni..! Hehe.. ;p**

Kelebihan bermain tanah liat @ Play-Doh (melalui sumber-sumber dari internet), saya ringkaskan dalam perenggan berikut:

Aktiviti tanah liat ni merupakan salah satu aktiviti yang sangat bermanfaat untuk perkembangan kanak-kanak. Setiap kanak-kanak mempunyai sifat ingin tahu dan suka meneroka. Jika diberi segumpal tanah liat, si kecil akan memicit, menggentel atau mencucuk tanah liat untuk mengamati teksturnya yang lembut. Ini sekaligus dapat mempelajari bahawa setiap tekanan akan memberi impak yang berbeza. Membuat bentuk yang berbeza juga dapat menajamkan skil pemerhatian dan daya berfikir, selain menguatkan otot dan meningkatkan koordinasi tangan-mata.

Bunyinya hebat, bukan? Ya, saya pun teruja dan ingin lihat hasilnya pada anak saya. :D


Memandangkan ini aktiviti kraf-tanah-liatnya yang pertama, saya belikannya set EZ2Do Crafts - "Sand Art" Kit. Harga di sini.




Set ini terdiri daripada 8 kompaun Play-Doh berlainan warna; "bunga" dan "pasu" beserta penutup di belakangnya. Berikut adalah aksi hebat Balqis ya, Tuan-tuan dan Puan-puan... :D




Inilah rupa "bunga", "pasu" dan kompaun Play-doh berwarna-warni sejurus sahaja dibuka dari packaging.  Dalam iklan, warna penutup pasu dan bunga tu berbeza dari barang sebenar. Tapi tak apa - hal kecil saja. *Balqis dah melompat tak sabar nak main. Aku masih terkial-kial cari butang klik pada kamera...




Aktiviti memenyekkan Play-Doh pun bermula. Sudah tentu BUNGA dan kompaun MERAH JAMBU yang menjadi pilihan pertama si gadis kecil. Buka penutup di bahagian belakang dan sumbatkan tanah liat mengikut ruangan kelopak bunga. 




Bunga yang sudah siap dipenuhi Play-Doh ditutupkan dengan kemas dan ketat.



Lenyekkan pula Play-Doh ke dalam pasu. Seperti bunga juga, buka dahulu penutupnya ya... Pasu ini lebih mencabar sebab lebih besar saiznya (dan juga Adik Umar asyik datang 'membantu'! Oh, tidak..!)



"Penyekkan... Penyekkan... Penyek...!" bak kata Balqis. Dengan teknik penyekan, pasu "Sand Art" diisikan dengan Play-Doh sehingga penuh mengikut warna kegemaran Balqis.




Akhirnya kraf tanah liat Balqis siap jam 11 malam! Fuh...



Balqis kata nak hadiahkan Bunga "Sand Art" ni pada Ayah yang dah tidur dengan Umar pada ketika itu. Esoknya, bila Ayah nak pergi kerja, saya ingatkan Balqis tentang bunga itu.

Tapi jawapan Balqis, "Ayah lelaki. Dia tak suka bunga...." sambil dia sibuk membelek bunga itu sendirian. :)





1 comment:

  1. salam. saya minta izin quote ayat kelebihan bermain play doh yer. tq so much

    ReplyDelete