Friday, 9 May 2014

Masuk TV?

Kisah ini sudah hampir basi. Tapi saya mahu coretkan juga untuk kenang-kenangan sebelum terlupa.

Suatu hari di bulan April, saya dihubungi oleh seorang pembantu penerbit rancangan Wanita Hari Ini TV3. Melalui panggilan telefon yang singkat itu, beliau menyatakan ingin menemubual saya dan suami berkenaan kisah homebirth kami. Setelah berbincang dengan suami, saya kembali menghubungi beliau untuk aturkan temujanji.

Kami berasa sedikit gementar, al-maklumlah bukan artis (kihkih), dan semestinya bukan seorang yang layak berbicara soal perbidanan pun. Ini menyebabkan kami merahsiakan sessi penggambaran tersebut dari pengetahuan keluarga dan teman sehinggalah selesai semuanya nanti. 

Tiba di hari yang dijanjikan iaitu Jumaat 25/4/14. Tempat temujanji adalah di taman permainan Tasik Cempaka, Bandar Baru Bangi. Kami terlewat tiba sebab tersalah taman permainan. Mereka di seberang tasik! Berpeluh ketiak berpusing-pusing di taman, akhirnya suami memandu kereta ke seberang tasik untuk ke tempat yang betul.

Balqis dan Umar kami tinggalkan bermainan di taman permainan bersama Cici (adik ipar). Kami bawa Ali untuk sessi rakaman yang dilakukan di pondok berhampiran taman permainan tersebut.

Kamera telah siap dipasang. Simple dan bersahaja tim WHI yang datang iaitu pembantu penerbit dan seorang jurukamera. Sessi temubual sangat santai, tapi saya gugup sekali sebab tak biasa di hadapan kamera. 

Saya diminta bercerita kisah homebirth, dan ada beberapa "keyword" soalan iaitu:
-cemas?
-komplikasi selepas lahir?
Kami jawab berdasarkan pengalaman yang telah kami alami. Aksi anak-anak saya di taman permainan juga dirakam, termasuklah aksi Umar tantrum kerana keletihan seharian berjalan. 

Usai penggambaran, kami segera pulang ke kampung. Sepanjang perjalanan, dalam hati saya sangat berharap kepada Allah, bahawa sessi tersebut hasilnya baik-baik sahaja dan memberi manfaat kepada penonton.

Hari bersiaran. Selasa 29/4/14. Berdebar di hadapan laptop menonton siaran langsung dari Tonton.my. Apakah outputnya?


Wanita Hari Ini 2014 - Episod 84 - Risiko Bersalin Sendiri

Teman-teman boleh menontonnya di link berikut. 


Dr. Norhazinat Yunus, pakar O&G yang menjadi jemputan untuk slot "Risiko Bersalin Sendiri" ini sangat supportive! Untuk ibu-ibu yang mencari doktor yang menyokong bersalin secara alami, boleh hubungi doktor tersebut di Tropicana Medical Centre.

1 comment: